Zoetermeer

 • Aantal objecten
  20
 • Soort objecten
  Houten bruggen (voetganger en fiets)
 • Opdrachtgever
  Gemeente Zoetermeer
  Frans Schreurs, asset manager civiele techniek
  Caroline Meijer, project- en contractmanager
 • Aannemer
  Damsteegt
  Hans de Wit, bedrijfsleider
 • Leverancier
  Damsteegt (grotendeels)

Het aangaan van een goede samenwerking kost tijd, door voor een langere tijd met één partner samen te werken boek je tijdswinst. De gemeente Zoetermeer en Damsteegt hebben twee contracten voor meerdere jaren. Aan de kant van de gemeente was er beperkte capaciteit, ze willen graag ontzorgd worden. Damsteegt streeft naar standaardisatie aan de productiekant. Uiteindelijk zijn er 20 bruggen vervangen met drie mallen.

Marktbenadering/de aanbesteding

De gemeente Zoetermeer geeft aan dat ze graag een meerjaren contract hebben met een partij. Dat is makkelijk, want dan hoef je maar eens in de zoveel jaar een aanbesteding te doen en is er tijd om een relatie op te bouwen. Tussen de gemeente Zoetermeer en Damsteegt zijn er twee contracten gesloten. Contract 1: van houten naar stalen bruggen (voetgangers). Contract 2: van houten bruggen naar betonnen bruggen (fiets en voetgangers: ook strooiroutes daarom beton).

De aannemer Damsteegt heeft gestreefd naar standaardisatie aan de productiekant. Voor de aanbesteding heeft de aannemer al nagedacht hoe er zo min mogelijk variatie aangebracht kan worden in de onderdelen. Ze denken dat ze (mede) daardoor de aanbesteding gewonnen hebben. Het scheelt tijd om niet meerdere keren mee te hoeven doen in een aanbesteding, maar deze ene aanbesteding duurde door het voorwerk wel langer dan normaal. De uniformiteit in de uitvoering helpt ook om het toekomstig beheer te vereenvoudigen.

Uiteindelijk is het contract een soort raamovereenkomst geworden met vaste prijzen voor activiteiten en werkzaamheden die ze moeten doen. De prijzen zijn van tevoren al vastgesteld; op basis van een prijslijst is het contract ook gesloten.

Ambitie, visie, doelstellingen

De gemeente streeft naar een maximale samenwerking met de markt zodat de aanwezige capaciteit bij beide zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Andere prioriteiten zijn: weinig overlast, snel en voor een goede prijs. De keuze voor deze 20 bruggen door de gemeente komt door een combinatie van einde levensduur en het feit dat ze geografisch bij elkaar in de buurt liggen.

Ontwerpkeuzes

Er moeten 20 houten bruggen worden vervangen, waarvan de gemeente al heeft belsloten welke ze willen vervangen door beton en welke door staal. Er is dus geen vrije materiaalkeuze voor de aannemer. Deze keuze is gemaakt doordat ze kiezen voor onderhoudsarm. De aannemer gaf als terugkoppeling voor een vervolg dat het slimmer zou kunnen als zij zelf de materialen hadden mogen kiezen. Naast het feit dat de materiaalkeuze vast lag, ligt verder bijna alles open voor de aannemer. Denk hierbij aan: onderzoeken, ontwerpen, aanvragen van vergunningen en omgevingsmanagement.

Het ontwerp is slimmer door standaardisering van onderdelen en het feit dat Damsteegt in huis onderdelen fabriceert (90%) en dus maar weinig hoeft in te kopen bij derden. Doordat ze met gestandaardiseerde onderdelen werken zijn er ook geen of minder vakmensen nodig. Uiteindelijk zijn 20 bruggen vervangen met drie mallen.

Omgevingsmanagement

Dit wordt volledig belegt bij de aannemer. De bruggen liggen geografisch dichtbij elkaar wat de uitvoering versnelt. Dit heeft gezorgd voor minder overlast voor de bewoners.

Voorbereiding en realisatie

Door de geografische locaties kan de uitvoering handig in treintjes worden georganiseerd. Concreet ging de uitvoering buiten van 6 weken naar 1,5 week: dus op de bouwplaats win je 4,5 week. Het ontwerp gedeelte duurt wel 2 weken langer, maar dan heb je wel 20 bruggen ontworpen in plaats van één.

Financiën en risico’s

Het contract is een  raamovereenkomst met vaste prijzen voor de werkzaamheden. De prijzen zijn van tevoren al vastgesteld; op basis van een prijslijst is het contract gesloten.

Innovatie

Doordat de materiaalkeuze al is gemaakt door de gemeente, geeft de aannemer aan dat er minder ruimte is voor innovatie. Ook een langere samenwerking zou bijdragen aan meer innovatie.

De gemeente geeft aan in de aanbesteding wel punten toe te bedelen aan innovatie. Hier is ook een apart budget voor. Echter, dit maken ze wellicht niet duidelijk en de marktpartijen spelen hier ook niet op in.

Samenwerking, houding en gedrag

Het aangaan van een samenwerkingsrelatie kost tijd. Door voor een langere tijd en voor meerdere objecten samen te werken met één partner boek je uiteindelijk tijdswinst.

Wat wil de aannemer idealiter?

De aannemer ziet liever meer standaardisatie in de uitvraag bij verschillende opdrachtgevers. Nu heeft iedere opdrachtgever vaak nog eigen ontwerpeisen. De gemeente streeft ernaar om in de toekomst meer functiegericht te willen specificeren en bij samenwerking met de markt meer op circulariteit en innovaties te willen scoren. Dit vraagt loslaten van verwachtingen op ontwerp binnen de Gemeente.

De aannemer heeft het liefste een bouwteam. Qua vorm, dat werkt naar hun zeggen ook beter voor de samenwerking. In deze samenwerkingsvorm heerst meer transparantie op het gebied van samenwerken, boekhouding en omgevingsmanagement. Zo kunnen ze in een ander project met bouwteam binnen het beschikbare plafondbedrag meer leveren, omdat ze ook samen dingen hebben kunnen schrappen (bijvoorbeeld geen beschoeiingen en dan wel wat anders).

Daarnaast wil de aannemer van de opdrachtgever doelstellingen voor nu en op lange termijn, zodat zij zelf kan optimaliseren als bouwer/producent.

Een langere samenwerking, dat draagt bij aan innovatie en duurzaamheid.

Damsteegt produceert onderdelen grotendeels in huis. Ze kunnen nu maximaal 50 bruggen per jaar produceren. Ze kunnen vanuit de huidige bedrijfsfilosofie  groeien naar 70-100 bruggen per jaar.


Wil je ook geïnterviewd worden of ken je een goed voorbeeld: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze site is mogelijk gemaakt door De Bouwcampus binnen de opgave Vervanging & Renovatie Infrastructuur. Doel is het ontwikkelen van een innovatieve aanpak om de omvangrijke vervangings- en renovatieopgave van infrastructuur duurzaam, betaalbaar en met zo min mogelijk hinder te realiseren. Ben je niet bekend met De Bouwcampus? Bezoek de website.