Seriematige Aanpak

Iedere vijfde of zesde brug gratis en 30 procent goedkoper door efficiencyvoordelen. Deze en andere voordelen zijn er zomaar te halen wanneer opdrachtgevers hun Vervangings- en Renovatieopgave infrastructuur seriematig op de markt brengen. In ‘Seriematig aanpak, een lonkend perspectief’, geven Aannemersbedrijf Damsteegt, BAM, DHM, Dura Vermeer, Equans en Van Doorn hun een visie op seriematig aanbesteden. “Meerdere kunstwerken in één keer uitvragen biedt feitelijk alleen maar voordelen”, zo stellen alle zes de partijen vast.  

In de film beantwoorden vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven vragen zoals, welke werkzaamheden ga je seriematig aanpakken en wat levert dat dan kwantitatief op? Maar ook welke mogelijkheden er bij seriematige aanpak ontstaan en welke voordelen er voor opdrachtgevers zijn.

Standaardisatie

Met deze film willen zowel De Bouwcampus als de deelnemende partijen een seriematige aanpak van de V&R opgave onder de aandacht brengen. “Er is meer standaardisatie nodig en opdrachtgevers moeten samen continuïteit en schaal creëren door meer bruggen seriematig aan te pakken”, zegt Harald Versteeg, transitiemanager bij De Bouwcampus. “Deze film laat zien dat al veel marktpartijen daarvoor open staan. Wanneer partijen de kans krijgen om een serie van kunstwerken aan te pakken, ontstaat er ruimte voor hele nieuwe oplossingen. Dat is nodig als je bedenkt dat er nog bijvoorbeeld 4000 bruggen liggen te wachten. Voor opdrachtgevers moet het duidelijk worden dat hier de oplossing ligt om met krappere budgetten de klus te kunnen klaren.”

Bekijk ook de films van de deelnemende partijen

Aannemersbedrijf Damsteegt, BAM, DHM, Dura Vermeer, Equans en Van Doorn geven in korte interviews hun visie op seriematig aanbesteden.

BAM: 'Beschouw V&R opgave als één opgave'

"Het begint bij het beschouwen van de V&R opgave als één opgave." Dat zeggen Wouter Beens, bedrijfsleider binnen V&R en Rick Smits, conceptontwikkelaar V&R bij BAM. Volgens het tweetal levert een seriematige aanpak zeker zo'n 15 procent aan kostenvoordeel op.

Aannemersbedrijf Damsteegt: 'Elke 5e brug gratis'

"Ik denk dat een opdrachtgever bij een seriematige uitvraag elke vijfde brug gratis kan krijgen." Dat zegt Hans de Wit, bedrijfsleider bij Aannemersbedrijf Damsteegt.

Dura Vermeer: 'Heel veel efficiency voordelen'

Als het aan Geert-Jan Oosterhout, programmadirecteur Infra Landelijke Projecten ligt, wordt seriematige aanpak bij Dura Vermeer gemeengoed. "Het is veel effecienter en voor de opdrachtgever ook veel goedkoper."

Equans: 'Ook een eenduidiger onderhoudsregime'

Wouter Persoon, commercieel directeur Infra & Energy bij Equans ziet naast kostenvoordelen in de uitvoering ook in het onderhoud grote voordelen aan een seriematige aanpak. "Je kunt je onderhoudsregime veel eenduidiger doen."

Van Doorn: 'Dertig procent tijdwinst'

“Als je kijkt naar de uitvoeringssnelheid van de werkzaamheden blijkt dat je in een opvolgende serie dertig procent sneller werkt dan in de vorige serie. Dus het levert belangrijk veel tijdwinst op.” Dat zegt algemeen directeur Robert van Doorn.

DHM: 'Het leidt tot een gelukkige sector'

Marc Martojo, oprichter van DHM advies brengt nog een ‘zacht’ voordeel in van een seriematige aanpak. “Je gaat veel meer kunnen doen met minder geld. Dat betekent minder hinder, meer geluk, en meer medewerkers die blij zijn met wat ze doen en daarmee een gelukkiger sector.”

Deze site is mogelijk gemaakt door De Bouwcampus binnen de opgave Vervanging & Renovatie Infrastructuur. Doel is het ontwikkelen van een innovatieve aanpak om de omvangrijke vervangings- en renovatieopgave van infrastructuur duurzaam, betaalbaar en met zo min mogelijk hinder te realiseren. Ben je niet bekend met De Bouwcampus? Bezoek de website.